K výročiu narodenia Alexandra Duchnoviča pripravujú v DAD premiéru jeho hry

26.04.2023 Prešov

Prešov, 25. apríla – K 220. výročiu narodenia Alexandra Duchnoviča, ktoré pripadlo na pondelok 24. apríla t. r., pripravuje činoherný kolektív Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove premiéru inscenácie Hlavný bubeník. Realizačný tím na čele s hosťujúcim režisérom Stanislavom Bilým predstavil na dnešnej tlačovej besede stav prípravy predstavenia a svoje umelecko-tvorivé ambície. Premiéra bude v piatok 28. apríla na domovskej hlavnej scéne DAD.
 
Peter Medviď, hosťujúci dramaturg a zároveň človek, ktorý preložil text hry A. Duchnoviča do dnešnej podoby rusínskeho jazyka, konštatoval, že zaradenie tejto inscenácie do repertoáru DAD, teda divadla, ktoré nesie jeho meno, je logické. A to nielen vzhľadom na jubileum autora, ale aj na všetko, čo A. Duchnovič (1803 – 1865) urobil pre obrodu Rusínov. „Napísal iba dva dramatické texty, ale my, Rusíni, buďme vďační aj za tie. Možno ich mohol napísať viac, pretože bol dramatickým autorom, no mal veľmi veľa rôznych aktivít,“ podčiarkol. A. Duchnovič napísal Hlavného bubeníka v roku 1852 a dej zasadil do roku 1849, času Kossuthovho povstania. Podľa P. Medviďa hra sa odvoláva na výdobytky revolúcií z polovice 19. storočia a otvára i dnes aktuálne témy. „Miestami ide až o komédiu, ale je v nej i veľa vážneho napríklad o rovnoprávnosti národov, o nečestnom získavaní titulov, funkcií a tak je dobré, že to vyťahujeme opäť ako pripomienku,“ dodal P. Medviď.
 
S. Bilý po prvýkrát spolupracuje s DAD a považuje to za veľkú česť. Na Hlavnom bubeníkovi oceňuje, že sa v ňom strieda práve komické s vážnou témou. „Usiloval som sa, aby použitím rôznych inscenačných prostriedkov sme zvýraznili tieto momenty a aby dobre vyzneli,“ povedal tento príslušník mladej režisérskej generácie. Inscenácia má čistejšiu scénografiu a je postavená na práci hercov a na slove. Duchnovič písal poetickým štýlom a do textu trochu zakódoval aj svoj ľudský osud. Inscenovaný text nie je nijak moderne aktualizovaný, pridržiava sa originálu.
 
Scéna je dielom Jaroslava Daubravu, kostýmy Miroslava Daubravu a hudbu skomponoval Martin Husovský, všetci ako hostia.
Hlavnú dejovú postavu bohatého aristokrata Praznohlavského stvárňuje Vasiľ Rusiňák, jeho neter a dedičku jeho majetku Ľubicu Zuzana Kovalčíková (je aj asistentkou režiséra), vládneho tajomníka a nápadníka Ľubice Vladimira hrá Vladimír Roháč. Ten naznačil, že postava pokojného, až stoického nepodplatiteľného vládneho úradníka je zmenou v porovnaní s tým, čo doteraz v DAD hral. „Snažili sme sa v prípravnom období počúvať režisérove pripomienky, lebo platí stará pravda, že mamka a režisér majú vždy pravdu,“ konštatoval s úsmevom. On, ale aj Z. Kovalčíková, naznačili, že bolo treba sa popasovať s textom, lebo vzhľadom na použitú rusínčinu je náročný. „Navyše príprava bola limitovaná aj časom, ktorý sme mali, ale neudiali sa žiadne vyhrotené situácie,“ dodala.
 
DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá predstavenia v rusínskom jazyku. To najnovšie má originálny názov Головный тарабанщик. Je v 77. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo – UND v Prešove) v poradí 393. premiérou. Na jej realizáciu DAD požiadalo о dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR, od komisie pre rusínsku kultúru, zatiaľ o tom nebolo rozhodnuté.
 
Hru Hlavný bubeník uviedlo aj UND, a to po ukrajinsky. Mala premiéru 27. marca 1965, režisérom bol Jozef Feľbaba.
V Prešove, 25. apríla 2023
Spracoval: Jozef Jurčišin
 

Vyberte región

mark